Synergy Worldwide

Synergy Worldwide

Mate (yerba Mate)

kastiljski španščini se rastlina imenuje yerba mate, kar se izgovori kot ['jɛrβa 'mate]. Rioplatenški dialekt, ki ga govorijo v Urugvaju in Argentini, spremeni prvi glas besede yerba v alveolaren priporni soglasnik, kar spremeni izgovorjavo v ['ʃɛrβa].
Mate vsebuje ksantine, to so alkaloidi iz iste družine kot kofein, teofilin in teobromin, ki so širše poznani stimulansi, prisotni v kavi inčokoladi. Maté vsebuje tudi spojine kot so kalijmagnezij in mangan[13]. Vsebnost kofeina je med 0,3 in 1,7% suhe teže (za primerjavo: v listih čaja je vsebnost 2,5 do 4,5%, v kavi pa 1,5%)[14].
Izdelki iz mateja se včasih napačno reklamirajo kot brezkofeinske alternative kavi in čaju z manj neželjenimi učinki. Te navedbe slonijo na napačnem sklepu, da je primarni ksantin v matéju matein, ki je bil napačno okarakteriziran kot steroizomer kofeina. Vendar pa kofein v molekuli nima kiralnega centra, zato njegov stereoizomer ne obstaja. Matein je torej v kemijskih podaktovnih zbirkah uradni sinonim za kofein.
Učinki:
  • budnost
  • koncetracija
  • pozornost
  • sproščanje mišic
  • preprečuje nastanek raka

Vsakršno prekomerno uživanje različnih živil tudi mate čaj ima stranke učinke. Zato je priporočljivo upoštevati navodila. Najbolj pomembno pa je pitje veliko vode. Kar bom navedeno v naslednjem članku. 

Koncetrat Yerba mate boste najdli v izdelku e9. Naročite si tu: http://bit.ly/synzbogarnakup

Ni komentarjev:

Objavite komentar