Synergy Worldwide

Synergy Worldwide

Kivi

Kivi je dobil svoje ime po novozelandski avtohtoni ptici kivi, saj naj bi njegova rjava dlakava lupina spominjala na perje te živali, vendar ta na prvi pogled precej neugleden sadež pravzaprav izvira iz Kitajske. Po vsem svetu se je razširil v 20. stoletju in takoj navdušil kot sadež mladosti in vitalnosti. Kivi se je prvotno sicer imenoval kitajska kosmulja, a so ga nato preimenovali v kivi.

prava vitaminska bomba

Kivi vsebuje kar enkrat več vitamina C kot pomaranča, količina tega vitamina pa je tako visoka, da naj bi že en sam sadež pokril dnevno potrebo telesa po vitaminu C. Kivi vsebuje več vlaknin kot jabolka in več kalija kot banane. Poleg vitamina C vsebuje še vitamina A in E ter kalij. Vsebuje tudi veliko magnezija, ki v kombinaciji z vitaminom C spodbuja delovanje mišic, predvsem srčne.
V kiviju najdemo tudi encim aktinidina, ki razkraja beljakovine in povzroči sesirjenje mlečnih izdelkov, zato moramo biti pri uporabi sadeža v prehrani previdni, saj pri preobčutljivih ljudeh povzroča alergijo. Na kivi so alergični predvsem ljudje, ki so alergični tudi na lateks, ananas in papajo.

Uživajte kivi vsaki dan! 10dag kivija pridobite 90% dnevne potrebe po C vitaminu!

Poskrite nekaj za svoje zdravje.

Vir: http://www.kulinarika.net/zdravje/hrana-in-zdravje/185/kivi-zakladnica-vitaminov-s-kitajske/

Ni komentarjev:

Objavite komentar