Synergy Worldwide

Synergy Worldwide

Klorofil v službi zdravja

Da klorofil daje zelenim rastlinam njihovo barvo in jim omogoča dihanje, je znano vsem, manj pa je znano in raziskano, da klorofil pomaga krepiti naše zdravje, zato se ga je že oprijelo ime zelena molekula zdravja. Kakšna moč se torej skriva v tem smaragdnem čudežu narave?

Kaj je klorofil?

Klorofil vsrkava sončno energijo, odgovoren je za fotosintezo pri rastlinah in poskrbi pa za njihovo značilno zeleno pigmentacijo. Poleg tega sodeluje pri drugih pomembnih funkcijah, kot sta rast in dihanje. Po kemijski sestavi je zelo podoben človeški krvi, le da je v njem glavni atom v klorofilu magnezij, v človeški krvi pa železo. Prav to dejstvo je znanstvenike spodbudilo k raziskovanju vloge klorofila pri ljudeh.

Kako pomaga?

Največja moč klorofila je v tem, da obnavlja telo, saj pospešuje rast in obnovo tkiv. Sodeluje tudi pri čiščenju organizma, celjenju ran in boju proti okužbam. Poleg tega spodbuja prebavo, izboljšuje prekrvavitev, krepi imunski sistem in sodeluje pri obnovi krvnih celic. Vsebuje vitamine K, C, A, E in folno kislino, kalcij, beljakovine, železo in magnezij.

Klorofil ima tudi naslednje vloge:
  • celicam dovaja kisik,
  • pomaga pri pomanjkanju železa v krvi,
  • je antioksidant: preprečuje oksidacijo, zaradi katere nastajajo prosti radikali, ki poškodujejo celice,
  • deluje antiseptično: krepi celično odpornost in podpira telo v boju proti bakterijam,
  • čisti prebavni sistem indeluje kot naravni osvežilec daha,
  • odpravlja neprijetne telesne vonje,
  • čisti vnete obzobne predele in dlesni,
  • lajša vnetja žrela, grla in mandeljnov,
  • pomaga pri zakisanosti telesa,
  • koristi vidu,
  • podpira telo pri hujšanju,
  • iz telesa pomaga izločati težke kovine, kot so baker, živo srebro, srebro, kositer in aluminij,
  • pripisujejo mu antikancerogene učinke.

Kje klorofil najdemo v naravi?

Najočitnejši vir klorofila je seveda zeleno listnata zelenjava, ker pa kuhanje uniči skorajda ves klorofil, jo je najbolje uživati presno. Viri klorofila so špinača, olive, blitva, zelena solata, pšenična trava, kalčki, por, beluši, ohrovt, listje zelene in peteršilja, grah, brokoli, zelena paprika, veliko ga vsebujejo tudi zelene alge.

Ni komentarjev:

Objavite komentar